משרות ביפן – על מקום העבודה

תרבות מקום העבודה ביפן עשויה להיראות יוצאת דופן או בלתי מובנת למערביים. הסיבה לכך היא שתפקידו של העובד בחברה נמשך באופן שונה מאוד ביפן מאשר במערב. במערב, אמריקה בפרט, עובדי תאגידים מתוגמלים לעתים קרובות על היוזמה שלהם, ועל חשיבה על דרכים חדשות וטובות יותר לעשות דברים, ועל כך שהם עושים דברים בעצמם. מאפיין נוסף של תרבות העבודה המערבית הוא שעובדים נוטים להכיר זה את זה, ללמוד על החיים הפרטיים של זה כמו גם על תפקידי העבודה שלהם.

ביפן, עובדים מתוגמלים כאשר הם עוקבים אחר תהליך מסויים ומוגדר. בניגוד למשרדים אמריקאים, שבהם עשויה להיות מידה מסוימת של "התלוצצות", במשרדים יפניים, מצופה מהעובדים להתייחס ברצינות למקום העבודה ולאנשים בו. למרות שגם מקומות עבודה יפנים וגם מערביים מעודדים התמדה וסירוב לוותר, זה נעשה בדרך כלל בגישה שקטה יותר ביפן, בעוד שמערביים נוטים לחלוק את התסכולים והניצחונות שלהם עם עמיתים לעבודה.

אנשי מקצוע יפנים מכוונים יותר לעבודה כקבוצה ולקחת את מטרות הקבוצה כיעדים אישיים. תחושת מחויבות ואמון חיוניים ליחסי עבודה טובים ביפן, ובמקביל עובדים מרחיקים את דעותיהם ורגשותיהם הפרטיים ממקום העבודה. בעוד שמערביים עובדים בקבוצות ובצוותים, המטרה היא לרוב לזרוח בתוך מבנה הקבוצה. בהתאם למקום העבודה המערבי, האמון והמחויבות עשויים להשתלט על המושב האחורי. בעבודות תחרותיות אינטנסיביות במערב כמו בנקאות השקעות, האוטונומיה והאסרטיביות של העובד מתוגמלים, ובמקומות עבודה מערביים רבים העובדים מרגישים חופשיים לחלוק את דעתם.

ביפן, יש עונת גיוס מוגדרת לעובדים חדשים שבה מעסיקים בוחרים בין בוגרים טריים ובכירי מכללות. קשרים כמו מורים ובני משפחה חשובים בסיוע לבוגרים חדשים למצוא עבודה. דרישות הכניסה לעבודה הן בדרך כלל מאוד מחמירות. עובדים חדשים בדרך כלל מתחילים לעבוד באפריל ומעבירים את החודשים הראשונים בתוכניות הכשרה והכוונה עם עובדים חדשים אחרים, איתם הם יעבדו אולי במשך כל הקריירה שלהם. חונכות קרובה, וסביר להניח שתתואר על ידי מערביים כ"מיקרו-ניהול".

עובדים יפנים הופכים בדרך כלל למפקחים מהשורה הראשונה בשנות ה-30 לחייהם. אנשים רבים בני אותו גיל מקודמים בערך באותו זמן כדי למנוע מעובדים לפקח על אנשים מבוגרים יותר. בתוך שנים ספורות, עובד עשוי לעבור לסניף אחר שעשוי להיות בחו"ל. בעוד שבאמריקה, התקדמות למשרד פינתי או משרד חלונות נחשב סימן למעמד גבוה יותר, ביפן, בדיוק ההפך הוא הנכון. עובדים יפנים שמקבלים משרדי חלונות נחשבים ככאלה ש"הוצאו למרעה" ולא יטפלו בעבודה חשובה או משמעותית. גיל הפרישה ביפן דומה בערך לזה שהוא במדינות מערביות: 55 עד 65.

מערביים שמבלים ביפן בעסקים ייהנו מהידיעה במה שונה תרבות מקומות העבודה היפניים מרוב מקומות העבודה במערב. זה יעזור למנוע הפרות כללי התנהגות ומצבים מביכים. החשיבות של הקבוצה כמסגרת תרבותית ביפן, דייקנות ומסירות לעבודה ולמקום העבודה הם מושגים בסיסיים שמערביים היוצאים לעבוד ביפן או מבקרים ביפן לעסקים ייטיבו להבין מראש.

מאמרים מומלצים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *